Search

Kızlarıma Mektuplar Kitap Özeti

31 Aralık 2013 Salı

Kızlarıma Mektuplar - Emre Kongar

Türk edebiyatımızın önemli isimlerinden Emre Kongar, bu kitabında ikiz kızlarının birer yıl arayla eğitim için gittikleri Amerika’dayken yolladığı 22 mektubu bizimle paylaşmıştır. Mektuplar ne kadar özlem gibi duygular içerse de Emre Kongar babadan ziyade Prof. Dr. yönü vurgulanıyor.
Mektupların hemen hemen hepsi “Sevgili Kızlarım” ile başlayıp “…babanız” ile bitmekte ve okurken  “kızlarım” sözcüğü yerine kendi adını koymakta, mektup biterkenki “…babanız” sözcüğünün yerine bir anda kendi adını koymaktadır. Bir babanın kendini sorgulama zamanının geldiği vakit çocuklarının nedenli veya nedensiz bir şekilde evden ayrıldığı vakittir. Birlikte geçen yılları inceleyip “daha nasıl yararlı olabilirdim?” ve “çocuklarıma daha fazla katkı yapmanın yolları nelerdir?” sorularının cevaplarını bulması gerekmektedir. İlk mektuplardaki duygusallık, “keşke şunları yapsaydım da bunları yapmasaydım” ikilemi şeklindeki iç hesaplaşma öğeleri, daha sonraki mektuplarda yerlerini, evden ayrılan çocukları belirli süre göremeyecek olmaktan kaynaklanan koruma ve yol gösterme içgüdüsüyle oluşturulmuş öğütlere bırakmaktadır.
Kızlarının ABD’deki eğitimleri boyunca yazmaya devam ettiği mektupları topladığı bu eserinde; Prof.Dr. Emre Kongar’ın, yıllar boyu, gerek devlet kademelerinde gerekse özel sektörde elde ettiği yaşam deneyimlerinin birçoğunu bulmaktayız. Kitap, bir babanın kızlarına duyduğu sevginin toplumun içinde ve dışında, onlara hiç bir karşılık beklemeden aktarmasının yollarını gösteren bir rehber olarak ele alınıp okunmalıdır.

1 yorum:

Translate