Search

Kiralık Konak Kitap Özeti

31 Aralık 2013 Salı

Kiralık Konak - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Naim Efendi konağın en yaşlısı, II. Abdülhamit dönemimin ileri gelenlerindendir. Emekliye ayrılmıştır. Temiz, dürüst bir insandır. Karısı Nefise Hanımın ölümü üzerine konağın düzeni bozulmuş, kızı Sakine Hanım işleri yönetemeyince her şey onun kocası Servet Beyin saçma isteklerine bırakılmıştır.
Servet Bey ve eşi Sakine Hanımın genç oğulları Cemal, Beyoğlu’nun her türlü eğlencelerini kaçırmayan bir öğrenci, kızları Seniha ise tam bir Avrupa delisi, tutumsuz bir genç kızdır. Faik adında bir salon erkeği ile arkadaşlık etmektedir. Naim Efendinin kız kardeşinin oğlu Hakkı Celis, Seniha’yı çok sevmektedir. Şair ruhludur, ama Seniha ona alaylarıyla karşılık vermektedir.
Konakta sık sık toplantı ve eğlenceler düzenlenir ve çok geçmeden Naim Efendinin çoğu malı elden çıkar. Yalılar kiraya verilir ve borçlanmalar başlar. Naim Efendi olanlar karşısında sessiz kalmaktadır ama göründüğünden aksi çok şaşkındır.
Seniha çok geçmeden yıllardır hayalini kurduğu Avrupa’ya kaçar ve Faik Beyi de arkasından getirir. Servet Bey, en başından beri hoşnut olmadığı konaktan ve Naim Efendiden bir apartman dairesi kiralayarak kurtulur. Naim Efendi davranışlarından hoşnut olmasa da Seniha’yı çok sevmekte ve çok özlemektedir. Konak boşaltılıp para sıkıntısı başlamış ve Naim Efendi yatağa düşmüştür. Ona tek yardımcı olan Hakkı Celis’tir. Kiralık Konak için kiracı aranır ama bulunamaz.
Sonunda Seniha Avrupa’dan döner, yine zengin biriyle evlenme dileğindedir. Naim Efendi, Seniha’yla, her ikisi de çok istedikleri halde, kırıldığı için görüşmeyi istemez. Hakki Celis asker olur. Çanakkale Savaşı’nda şehit düşer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate