Search

Babalar ve Oğullar Kitap Özeti

31 Aralık 2013 Salı

Babalar ve Oğullar İvan Turgutyev

Arkady, Bazarov adlı arkadaşına üniversite bittikten sonra tatilini kendi ailesi ile birlikte geçirmesini istemiştir. Bazarov bu teklifi kabul ederek Arkady’nin babası Nikolay Petkoviç’in çiftliğine gelir. Bazarov çiftlikte daha çok bilimsel deney yapabileceğini ve daha çok bilimsel çeşit bulabileceğini sanmakta olsa da günleri pek de öyle geçmez.
Arkady’nin amcası Pavel Petkoviç ile tartışarak ona gerçekleri anlatmaya çalışmaktadır fakat Pavel çok inatçıdır. Tartışmaların sonu gelmemektedir. Gece olunca da günün stresini arkadaşı ile dertleşerek atmaktadır.Bu sıralarda Fenitçka adında bir kız ile tanışmıştır. Katya’nın yardımcısı olan Fenitçka’nın ona karşı büyük bir karşılıksız aşkı vardır.
Pavel ile tartışmalar iyice artınca Pavel, Bazarov’u düelloya davet etmiştir ve Bazarov, Pavel’i ağır olmasa da yaralamıştır. Bu durumda burada daha fazla kalamayacağını anlayan Bazarov, yakında yaşayan ailesinin yanına taşınır. Fakat sıkıntısı burada da geçmemiştir. Buradan ise Arkady ile kasabada tanıştığı Anna Sergenyevra’yı ziyaret etmeye karar verir. Bu ziyarette pek fazla uzun sürmez. Arkady, Anna’nın kız kardeşi ile günlerini geçirirken Bazarov da Anna ile dolaşmaktadır. Fakat ona olan sevgisini açıklayamamaktadır. Buna inançlarının engel olduğunu bilmektedir ve oradan da ayrılmak zorunda kalmıştır. Tekrardan ailesinin yanına gider, burada yakın köylerden gelen hastalarla ilgilenmekte ve araştırmalarına devam etmektedir. 
Bir gün çevre köylerden gelen tifüslü bir hasta ile ilgilenirken o da hastalığı kapar, zamanının az olduğunu bilmekle birlikte acı çekmektedir. Tek çare ölümü beklemektir. Bu sırada Anna kendi doktorunu getirir fakat iş işten çoktan geçmiştir ancak onunla konuşacak bir kaç dakikadan fazla bir ömrü kalmamıştır ve Bazarov gözlerini Anna’nın kollarında dünyaya kapatır. 
Bundan sonra Anna, Rus bir politikacıyla, Katya, Arkady ile , Fenitçka ise Nikolay Petroviç ile evlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate